Μπορούν να παγώσουν οι σωλήνες αποχέτευσης;

Μπορούν να παγώσουν οι σωλήνες αποχέτευσης; Σύμφωνα με την εταιρία αποφράξεων Αποφράξεις Χαλάνδρι, σίγουρα μπορούν να παγώσουν, και το πάγωμα των λυμάτων γίνεται υψηλότερο κίνδυνο καθώς πλησιάζουν οι ψυχρότερες εποχές! Ως ιδιοκτήτες σπιτιού, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την προετοιμασία για τους σκληρούς χειμερινούς μήνες. Οι υδρορροές θα καθαριστούν και οι καμινάδες θα σκουπιστούν εν αναμονή χιονιού και παγωμένων συνθηκών. Τα δέντρα που αποτελούν πιθανή απειλή πτώσης συχνά κόβονται ή κόβονται.

Οι φυσητήρες χιονιού και τα φτυάρια διατηρούνται πάντα σε ετοιμότητα και τα συστήματα θέρμανσης συντηρούνται όπως συνήθως. Μπορεί να πιστεύετε ότι είστε απόλυτα έτοιμοι, αλλά έχετε καλύψει όλες τις βάσεις σας;

Υδραυλικό σύστημα και χειμερινοί μήνες

Ένα μέρος του σπιτιού που συχνά παραβλέπεται κατά την προετοιμασία για κρύο καιρό είναι το υδραυλικό και το αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού σας. Αυτά είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό για τις περισσότερες ιδιότητες, και ως ιδιοκτήτης σπιτιού, θα πρέπει να γνωρίζετε και να ανησυχείτε για την κατάστασή τους και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αν και μια κατεψυγμένη γραμμή αποχέτευσης δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, οι πιθανότητες αυξάνονται χωρίς σωστή συντήρηση πριν ή κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την προστασία της γραμμής αποχέτευσης από το πάγωμα αυτό το χειμώνα.

Αιτίες ψύξης γραμμών αποχέτευσης

Όταν το νερό παγώνει, διαστέλλεται. Το νερό που ρέει ή παγιδεύεται σε ένα σωλήνα της αποχέτευσης σας μπορεί να παγώσει εάν φτάσει σε οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από 32 βαθμούς Φαρενάιτ. Όταν το νερό παγώνει και διαστέλλεται στον σωλήνα, δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα στο σύστημά σας και ακόμη και ζημιά λόγω ρωγμών ή ρωγμών. Αυτό μπορεί να κλείσει προσωρινά ολόκληρο το σύστημα αποστράγγισης έως ότου λιώσει ο πάγος ή ένας επαγγελματίας μπορεί να διορθώσει τη ζημιά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία για εσάς και τους αγαπημένους σας, ειδικά στους νεκρούς του χειμώνα.

Οι πιο κοινές αιτίες μιας παγωμένης γραμμής αποχέτευσης είναι:

 • Ελαττωματική μόνωση γύρω από σωλήνες
 • Μια ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας, η οποία είναι συχνή τους χειμερινούς μήνες]
 • Έλλειψη ροής νερού σε εκτεθειμένη αποχέτευση
 • Θερμοστάτης ή δυσλειτουργία θέρμανσης στο σπίτι

Οι γραμμές αποχέτευσης που κατευθύνονται σε μη θερμαινόμενες περιοχές του σπιτιού διατρέχουν επίσης κίνδυνο, ακόμα και αν το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί τέλεια. Εάν ένα υδρορροή που αποστραγγίζεται σε έναν σωλήνα αποχέτευσης έχει μπλοκαριστεί, η απορροή που στάζει προκαλεί πιθανό πάγωμα και απόφραξη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού μπορεί να βρίσκονται αυτοί οι σωλήνες, καθώς μπορεί να επηρεαστούν από προβληματικές τοποθεσίες.
Σημάδια ότι οι σωλήνες σας μπορεί να είναι παγωμένοι

Τώρα που γνωρίζετε τι μπορεί να προκαλέσει την κατάψυξη της γραμμής αποχέτευσης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε οποιοδήποτε σημάδι προβλήματος. Η αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων επιδιορθώνεται συχνά με μια απλή λύση και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη σοβαρής δυσλειτουργίας στο μέλλον. Εάν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την κατάψυξη και συμβεί οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γραμμή αποχέτευσης να παγώσει.

Συχνές ενδείξεις ότι έχετε παγωμένους σωλήνες:

 • Το νερό είναι παρόν όπου δεν πρέπει – Οι πλημμύρες ή οι υγροί τοίχοι και οι οροφές είναι εμφανή σημάδια ενός προβλήματος. Ανεξήγητες λακκούβες ή νεροχύτες έξω αποτελούν επίσης ένδειξη διακοπής της γραμμής αποχέτευσης.
 • Θόρυβοι και οσμές – Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το σύστημα αποχέτευσης πρέπει να κάνει θόρυβο. Οι παράξενοι ήχοι, όπως το γουργούρισμα που προέρχεται από τους σωλήνες, μπορεί να υποδηλώνουν πάγωμα ή απόφραξη. Οποιοδήποτε είδος δυσάρεστης μυρωδιάς που προέρχεται από το σύστημα αποχέτευσης είναι ένδειξη εφεδρικού ή σπασμένου σωλήνα. Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία για να αξιολογήσετε αμέσως την κατάσταση.
 • Πάγος– Εάν υπάρχει παγετός στους σωλήνες σας, είναι ενδεικτικό ότι είναι παγωμένο. Αυτό μπορεί να φανεί σε σωλήνες που είναι εύκολα προσβάσιμοι, όπως κάτω από το νεροχύτη σας ή σε υπόγειο. Η συλλογή παγετού στο εξωτερικό του σωλήνα είναι ένα σαφές σημάδι ότι είναι παγωμένο.
 • Δεν βγαίνει νερό – Εάν ενεργοποιήσετε τη βρύση σας και δεν βγαίνει νερό, μπορεί να έχετε παγωμένο σωλήνα στο σπίτι σας. Εάν απελευθερωθεί μόνο μια μικρή στάλα, οι σωλήνες που οδηγούν στη γραμμή αποχέτευσης ενδέχεται να καταψυχθούν ή ακόμα και να σπάσουν.

Μπορείτε να αποτρέψετε το πάγωμα της γραμμής αποχέτευσης;

Τώρα που γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι η γραμμή αποχέτευσης διατηρείται κατά τους χειμερινούς μήνες, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το πάγωμα. Οι ειδικοί στις αποφράξεις και τα αποχετευτικά συστήματα της εταιρίας Αποφράξεις Χαλάνδρι, σας προτείνουν να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να αποφύγετε το πάγωμα των σωληνώσεών σας.

Πώς να αποτρέψετε την κατάψυξη της γραμμής αποχέτευσης:

 1. Μάθετε πού βρίσκεται η βαλβίδα διακοπής στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που οι σωλήνες παγώσουν και σκάσουν, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διακόψετε τη ροή του νερού.
 2. Βεβαιωθείτε ότι ο θερμοσίφωνας σας λειτουργεί σωστά. Όταν η θερμοκρασία έξω πέφτει, είναι καλή ιδέα να αυξήσετε τη ρύθμιση θερμοκρασίας των θερμαντήρων νερού κατά μερικούς βαθμούς.
 3. Βεβαιωθείτε ότι οι σωλήνες σας είναι σωστά μονωμένοι, ειδικά αυτοί που εκτίθενται σε εξωτερικούς χώρους. Αυτά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατάψυξης.
 4. Σε πολύ κρύο, είναι εντάξει να τρέχεις στάγδην νερό από τις βρύσες σου. Αυτό θα διατηρήσει το νερό σε κίνηση και θα αποτρέψει την κατάψυξη.
 5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σφραγίσει κάθε εξαερισμό ή περιοχές που επιτρέπουν τη ροή του εξωτερικού αέρα.
 6. Όταν χιονίζει, πρέπει να φτυαρίσετε ό, τι συλλέγεται γύρω από τις αποχετεύσεις νερού. Φροντίστε το χιόνι να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τους σωλήνες αλλιώς θα παγώσουν.

Ακόμα κι αν γνωρίζετε πώς να αποφύγετε την κατάψυξη γραμμών αποχέτευσης αυτόν τον χειμώνα, τα ατυχήματα μπορούν πάντα να συμβούν. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι προστασίας ενδέχεται να μην είναι αρκετές σε περίπτωση καταιγίδας ή υπερβολικού κρυολογήματος. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια υδραυλική υπηρεσία ή να καλέσετε μια αποφρακτική εταιρία σε περίπτωση βλάβης του υδραυλικού σας συστήματος.

Δείτε περισσότερα για αποφράξεις: